Tuesday, 22 May 2012

PANAS.!!! PEMBONGKARAN SIAPA SEBENARNYA ANWAR IBRAHIM.


Sebuah buku baru yang ditulis oleh Jonathan Smith bertajuk The “I” Files,yang membongkar cerita sebalik tabir Anwar Ibrahim,mula diperkatakan di media siber hari ini.

“Ketua-ketua badan risikan CIA,MI-6, dan KGB juga mahu tahu dari mana dia (Anwar) datang dan di mana kesetiaannya itu.Dengan Umno,dengan PAS,dengan Arab Saudi?”, tulis Smith dalam bahagian prologue.

Dakwanya,buku itu berkenaan Anwar Ibrahim yang ditulis berdasarkan rekod dan maklumat yang disusun selama tiga dekad oleh rangkaian perisikan Barat di Malaysia.Buku yang terbahagi kepada empat chapter,termasuk satu bahagian prologue itu
 
                                         KLIK GAMBAR INI UNTUK  TENGOK 4 CHAPTER :

Tidak dapat di pastikan siapa Jonathan Smith dan Juga tidak dapat dipastikan juga sama ada itu adalah nama sebenar.Motif beliau menulis kisah Anwar juga samar.Setahu Saya,“John Smith” adalah nama samaran yang sering digunakan oleh orang Amerika atau British apabila mereka enggan mendedahkan identiti sebenar.Namun,siapa penulis tidak penting,yang penting ialah apa yang diperkatakannya sama ada benar atau penipuan.Setakat bab 1 – hingga 4,kebanyakan yang didedahkan oleh Smith adalah rahsia umum atau sekurang-kurangnya bagi kalangan pengikut politik veteran.Namun,ada juga beberapa kisah yang agak sulit dan tidak pernah lagi diketahui umum.Jonathan Smith mengaku bertanggungjawab mengumpul maklumat berkenaan Anwar bagi ‘Ketuanya.’Bagi sesiapa yang jarang menonton atau membaca novel perisikan,mungkin tidak dapat menghayati tulisan beliau dengan baik atau tidak dapat memahami tugasan beliau.

Penulisan beliau berbentuk penceritaan pengumpulan maklumat risikan sambil beberapa kali menyentuh sepintas lalu peranan-peranan agensi dan agen-agen risikan seluruh dunia termasuk KGB,MI6,CIA dan yang sewaktu dengan mereka.Kisah dimulakan dengan karakter golongan ‘expatriates’ di Malaysia dan bagaimana mereka bertukar-tukar maklumat negara ini untuk kepentingan perdagangan, perniagaan dan politik masing-masing.Dari karakter-karakter itu Smith secara perlahan-lahan mula memfokuskan kepada dirinya dan bagaimana “Anwar Ibrahim” menjadi subjek pemantauan dan kajiannya pada tahun 1981. Smith jelas mempunyai pengetahuan yang amat mendalam mengenai politik dan pemikiran rakyat Malaysia sehinggakan kadangkala terasa seolah-olah beliau adalah sebenarnya rakyat negara ini dan berbangsa Melayu.Tidak tahu sama ada ini adalah hasil dari pengalaman beliau atau kerana beliau benar-benar seorang perisik yang hebat atau kerana beliau sememangnya bukan orang yang digambarkannya melalui penulisannya.Namun,jelas dari segi cara penulisan,beliau bukan orang tempatan dan bukan dari negara ini walaupun pengetahuannya mengenai rakyat dan negara ini menjangkaui rakyat negara ini sendiri.

Apa yang pasti,Smith telah pun membuat kesimpulan siapa Anwar iaitu manusia tanpa wajah,lama sebelum Malaysia atau pun Tun Dr. Mahathir mengenali beliau.Smith telah terlebih dahulu membaca kesilapan Tun Dr. Mahathir sejurus selepas mendapat ura-ura bahawa Anwar akan dibawa masuk ke dalam UMNO.Menurut Smith,Anwar boleh menjadi sesiapa saja mengikut arus,mengikut persekitaran dan mengikut suka hatinya.Pada satu masa,Anwar adalah seorang Muslim fanatik yang mengimpikan negara Islam ‘sempurna’ ala Iran,berkiblatkan Saudi,berfahaman Wahhabi dan tiada tolak ansur dalam menangani kemungkaran.Kaum Cina dan barat semuanya adalah ancaman kepada Islam.Sehinggakan,kata Smith,Hasan Ali juga tidak dapat menyaingi ‘mimpi’ Anwar pada waktu itu !!! Tetapi pada satu masa lain pula,Anwar adalah orang UMNO dan pengikut tulen Tun Dr. Mahathir dari hujung rambut ke hujung kaki dan dari segala segi kecuali satu iaitu di hati sanubarinya.

Di mana Tun Dr. Mahathir melihat Melayu perlukan perlindungan,Anwar melihat Melayu Islam perlu ‘disempurnakan’.Jika Tun Dr. Mahathir adalah Melayu ultra,Anwar Yang Kononnya berpegang kepada Ketuanan Melayu dengan sebenar-benarnya !!! Bagaimanapun,seperti yang kita semua sedia maklum,itu adalah kisah lama.Namun,ia tetap wajar ‘dikhatam’ semula kerana ia mampu memberi pengajaran baru.Apa yang lebih menarik adalah cara penceritaan mengenai kisah lama ini yang disampaikan dari sudut yang belum pernah kita dengar serta dari kaca mata orang luar. 

renung-renungkan lah .......

No comments:

Post a Comment